Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 11.11.2021  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu tällä viikolla toistaiseksi 25 uutta koronavirustartuntaa, joista 15 on todettu Ylivieskassa ja 10 Sievissä. Maskin käyttöä suositellaan yleisissä sisätiloissa kaikille vailla täyttä rokotussuojaa oleville.  

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen tiistaina 9.11. Ryhmä totesi, että epidemiatilanne on kehittynyt alueella jälleen huonompaan suuntaan, ja sairaalahoidon tarve on kasvussa. Myös tartunta- ja ilmaantuvuusluvut ovat korkealla tasolla. 

”Nykyisten mittareiden valossa sairaalakuormitus on yksi tärkeimmistä epidemiatilanteesta kertovista tekijöistä. Erityisesti perusterveydenhuollossa sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on nyt kasvussa, vaikka toistaiseksi sairaaloiden kapasiteetti riittääkin hyvin”, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala kommentoi. 

Samaan aikaan rokotuskattavuusluvut eivät nouse toivottuun tahtiin. Tällä hetkellä toisen rokotuksen saaneita on 76 prosenttia alueen yli 12-vuotiaista asukkaista. 

”Mitä enemmän meillä on rokottamattomia ihmisiä, sitä suurempi on riski myös sairaaloiden kuormittumiselle. Meillä on yhä suuri määrä rokottamattomia, iäkkäitäkin ihmisiä, joiden riski joutua sairaalahoitoon koronaan sairastuttua on korkea. Näiden ihmisten rokottautuminen olisi nyt äärimmäisen tärkeää”, Nevala kommentoi. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella rokotuksen voi käydä ottamassa ensi viikolla seuraavasti:  

  • tiistai 16.11. klo 12–15 Alavieska, 
  • keskiviikko 17.11. klo 13–15.30 Sievi, 
  • torstai 18.11. klo 13–15.30 Nivala, 
  • lauantai 20.11. klo 10–14 Ylivieska. 

60-vuotiaat ja sitä vanhemmat, sekä riskiryhmiin kuuluvat voivat hakea ensi viikosta alkaen myös 3. koronarokotuksen.

Leviämisvaiheeseen siirtymisen myötä koordinaatioryhmä linjasi tarkennuksia alueella voimassa oleviin maskisuosituksiin. Uusi suositus korostaa maskin käyttämisen tärkeyttä etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät ole ottaneet koronarokotetta. Sellaisille henkilöille, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa, maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa. Rokotettujen henkilöiden suositellaan käyttävän maskia oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet. 

Riippumatta rokotesuojasta maskin käyttöä suositellaan edelleen kaikille henkilöille matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Myös joukkoliikenteessä maskia tulisi käyttää, etenkin ruuhka-aikana. 

Voimassa ovat myös korona-ajan yleiset turvallisuusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion rokotustiedot eivät ole siirtyneet THL:n tietoihin 24.10. alkaen, jonka vuoksi kuntien rokotuskattavuusluvut eivät ole nousseet. TietoEvry selvittää ongelmaa. 

 

Julkaisuaika