Tervetuloa tutustumaan Alavieskan kyliin

Alavieskassa on monta aktiivista kylää, joissa kyläyhdistys tms. järjestää erilaista toimintaa sekä tapahtumia.

Kähtävänkylän logo

Kähtävä on Alavieskan eteläosan luonnonkaunis ja vireä n. 250 asukkaan kylä.
Ensimmäiset asukkaansa kylä on saanut jo 1400 luvun lopulla ja uusimpia tulee nykyisin lisää kun Kähtävälle rakennetaan vuosittain uusia koteja. Myyntiin tulevat talot menevät myös hyvin kaupaksi.

Kähtävällä on perinteisesti maataloutta, mutta myös yritystoimintaa. Nykyisin kylältä käydään runsaasti töissä naapurikunnissa. Liikenneyhteydet ovat hyvät mm. paljon työpaikkoja tarjoaviin Ylivieskaan ja Kalajoelle.

Kähtävällä on vireä kyläyhdistys ja aktiiviset asukkaat. Kyläyhdistyksen toiminta-ajatuksena on kylän elinvoimaisuuden kehittäminen ja siten koko Alavieskan hyvinvoinnin ja kehityksen tukeminen.

Kähtävän kylän tontinmyyjät ja tonttikartta. (päivitetty 11/2019)

Tutustu kyläämme tarkemmin

Kuvasta ja sen tunnelmasta näkyy, että Kähtävällä on kotoisaa asua.
Kähtävän kylä

 
Käännänkylä

Käännänkylä

 
Alavieskan Käännänkylä sijaitsee Kalajoen varrella, Alavieskasta Kalajoen suuntaan, noin 5-10 km päässä, joen molemmin puolin.

Kylällä on jo 1550-luvulla ollut asutusta. Kalajoen merkitys kylän kehittymiselle on ollut merkittävä, saatiinhan siitä mm. sähköä ja se mahdollisti mylly- ja sahatoiminnan.

Nykypäivänä asukkaita on noin 200, jokunen yritys sekä maataloutta. Käännänkylä sijaistsee hyvien kulkuyhteyksien varrella, Kalajoelle n. 15 km , Ylivieskaan (juna-asema) n. 25 km, Kokkolaan n. 90 km ja Ouluun n. 110 km.  Kylällä toimiii vireä kyläyhdistys, Ylikäännän kyläyhdistys ry.

 

Someronkylä

Someronkylä

Olemme lähellä - Alavieskan keskustaan 10 minuutin ajo ja naapurikaupunki Ylivieskaan kestopäällystettyä "Väärän tietä" myöten autoilet 15-20 minuutissa.

Väljempää asumista arvostavalle kylältä löytyy omakotitontteja, joilla voit toteuttaa omia toiveitasi.

Kylällämme on noin 70 asuttua asuntoa ja noin 170 asukasta. Lisäksi löytyy kymmenkunta asuntoa, joita käytetään loma- ja kesäpaikkana.

Kyläyhdistyksen ylläpitämä Petäjälammen uimapaikka on kesäisin suuressa suosiossa. Kyläyhdistyksen rantasauna on vuokrattavissa kesät talvet. Talvella on mahdollista kastautua pienessä avannossa. Lammella voi harrastaa myös veneilyä ja ongintaa.

Kylällä sijaitseva Lumikurun liikunta- ja ulkoilualue antaa mahtavat puitteet luonnonläheisiin harrastuksiin ja ulkoiluun. Lumikurusta löytyvät myös monipuoliset ampumaurheiluradat. Alavieskan Virin omistama Lumikurun kiinteistö on suosittu juhlapaikka ja kokoontumishuoneisto.

Kyläyhdistys on rakentanut entiselle urheilukentälle liikunta- ja leikkipuiston, josta löytyy kaksi kiipeilytelinettä, kiikkuja, liukumäki, jääkiekkokaukalo, hiekkalaatikko, pituushyppypaikka ym.

Kylällä toimivat yhdistykset, Someronkylän metsästysseura ja Someronkylän kyläyhdistys tarjoavat tapahtumineen ja talkoineen omat kuvionsa aktiivisille kyläläisille. 

Tervetuloa someronkyläläiseksi!

Kylämme asioista ja tontteista voit tiedustella Someronkylän kyläyhdistyksen puheenjohtajalta, Teijo Visurilta puh. 040-7695204 tai s-posti: visuri.teijo@gmail.com
 

Petäjälampi

Jukulainen sijaitsee Somenkyläntien varrella ja sinne ajaa myös Jokiniituntieltä. 

Taluskylä ja Saarenkylä sijaitsee Alavieskan keskustan ja Merijärven välillä. 
Taluskylän ajaa Hietalasta Hietalaan. Saarenkylälle pääsee Merijärventien ja Someronkyläntien kautta.