Lukudiplomi on uudistettu syksyllä 2018.
Lukudiplomissa on mukana niin uutuuksia kuin vanhoja klassikkojakin. Tietokirjat ja runokirjat ovat tulleet myös mukaan.

Kirjalistat päivitetään tälle sivulle myöhemmin. Voit kysyä uusinta kirjalistaa kirjastosta.

Kun haluat aloittaa diplomin suorittamisen, kerro siitä opettajallesi.
Lue yhteensä kahdeksan kirjaa, joita et ole vielä ennen lukenut. Valitse kirjat ja nauti!

Tee lukemastasi kirjasta tehtävä, jonka opettaja sinulle antaa. Kivoja tehtäviä löytyy esimerkiksi NetLibriksen Kunnari-sivustolta. Yksi lukudiplomin kirjoista on myös mahdollista suorittaa kuuntelemalla äänikirja tai katsomalla kirjan pohjalta tehty elokuva. Sovi siitä yhdessä opettajasi kanssa.

Palkinnoksi luku-urakastasi saat kunniakirjan!

 

Ohjeet alakoululle:

Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi kirjaan liittyvä tehtävä ja anna se hyväksyttäväksi omalle opettajallesi.

– 1.-2. luokat: Lue vuoden aikana lukudiplomia varten 5-6 kirjaa. Lukudiplomin osaksi hyväksytään myös yhdessä luettuja, esimerkiksi opettajan tai vanhemman lukemia kirjoja. Yhdessä luettuja kirjoja voi 1. ja 2. luokalla olla kaksi.

– 3.-4. luokat: Lue vuoden aikana lukudiplomia varten 6-7 kirjaa. Lukudiplomin osaksi hyväksytään myös yhdessä luettuja kirjoja. Luokilla 3 ja 4 voi olla yksi esimerkiksi opettajan tai vanhemman lukema kirja.

– 5.-6. luokat: Lue vuoden aikana lukudiplomia varten 7-9 kirjaa. Lukudiplomin osaksi hyväksytään myös yhdessä luettuja kirjoja. Luokilla 5 ja 6 voi olla yksi esimerkiksi opettajan tai vanhemman lukema kirja.

Valitse kirjoja diplomilistoilta mahdollisimman monesta eri pääryhmästä. Tee jokaisesta lukudiplomiin luetusta kirjasta mieleisesi tehtävä. Tehtävistä sovitaan opettajan kanssa. Merkitse kirjalistaan jo lukemasi kirjat (esim. alleviivaa kirjan nimi ja kirjoita perään millä luokalla olet sen lukenut). Pyrithän lukemaan mahdollisimman monipuolisesti.

Kirjoista ei järjestetä varsinaisia kokeita. Tehtävä voi olla esimerkiksi piirtämistä, kirjoittamista, keskustelua, esitelmiä, esittämistä. Tarkempia ohjeita tehtävistä saat opettajaltasi. Opettajasi hyväksyy tehtäväsi allekirjoituksellaan.

 

Ohjeet yläkoululle:

Lue vuoden aikana kahdeksan kirjaa. Valitse viisi kirjaa lukudiplomilistojen eri pääryhmistä ja kolme kirjaa vapaavalintaisesti mistä tahansa pääryhmästä.

Tee jokaisesta lukudiplomia varten lukemastasi kirjasta mieleisesi tehtävä ja anna se hyväksyttäväksi opettajallesi. Sovi suoritettavista tehtävistä ja suoritustavasta opettajasi kanssa. Jos tehtävinä käytetään Kirja kantaa -sivun tehtäväehdotuksia, on tavoitteena, että teet samanlaisen tehtävän vain kerran yläasteen aikana. Kirjoista ei järjestetä varsinaisia kokeita. Tehtävä voi olla myös keskustelua, esitelmiä, esittämistä. Tarkempia ohjeita lukudiplomin suorittamisesta saat opettajaltasi. Opettajasi hyväksyy allekirjoituksellaan tehtäväsi.