Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen viikko 2.-8.10.2023
Lämpimästi tervetuloa mukaan HYTE-viikon toimintaan!
Liitetiedossa koottuna eri toimijoiden järjestämät toiminnat.
Lämpimästi tervetuloa mukaan HYTE-viikon toimintaan!
Liitetiedossa koottuna eri toimijoiden järjestämät toiminnat.
Vanhustyön keskusliiton käynnistämät Vanhustenviikko ja -päivä ovat maassamme pisimpään juhlittuja valtakunnallisia teematapahtumia!
Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään 1.–8.10.2023 teemalla Tehdään iästä numero.
KE 4.10.2023 KLO 13-16
VANHUSTENVIIKON ALUEELLINEN PÄÄJUHLA SIEVISSÄ.
Järjestämme kyydityksen juhlaan.
Linja-auton reitti:
klo 11.45 Alavieskan tori
Klo 12.00 Tuokiotupa, os. Lukkarinkatu 1
Klo 12.10 Liikuntakeskus, os. Närhitie 2
Paluu tilaisuuden jälkeen.
Kyyti on maksuton!
Ilmoittautumiset palvelupiste@ylivieska.fi tai 044 4294 471
tai janika.tervamaki(a)edu.alavieska.fi
Kyydityksen järjestävät Alavieskan ja Ylivieskan vammais- ja vanhusneuvostot.
Tervetuloa mukaan!
Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (Alavieska, Nivala, Sievi ja Ylivieska) tiedottaa
PÄIVITETTY TIEDOTE LINTUINFLUENSSASTA
Sievistä keskustan alueelta sekä Lahnajärveltä on lähetty tutkittavaksi kuolleita lokkeja, joissa on todettu lintuinfluenssa H5N1. Tutkimukset ovat valmistuneet 1.8.2023. Molemmilta alueilta on tutkittavaksi lähetetty yksi lokki. Yksittäiset linnut ovat tuossa vaiheessa lähetetty tutkittavaksi, kun on haluttu kartoittaa aluetta, jolla lintuinfluenssaa esiintyy. Alueellamme ei ole todettu joukkokuolemia. Kartoittamista on tehty, sillä alueemme läheisyydessä Keski-Pohjanmaalla on esiintynyt lokkien joukkokuolemia, joiden syyksi on todettu lintuinfluenssa H5N1. Lintuinfluenssa leviää herkästi villilintujen keskuudessa. Toiminta-alueeltamme on lisäksi lähetetty yksittäisiä kuolleita lintuja tutkittavaksi viikolla 31. Tässä vaiheessa yksittäisiä lokkeja ei ole enää syytä lähettää tutkittavaksi, kun alueellamme on todettu lintuinfluenssaa.
On hyvä muistaa, että kuolleiden lintujen käsittelyä tulee välttää. Erityisesti tulee huolehtia, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse käsiksi kuolleisiin lintuihin. Yksittäisen kuolleen linnun voi haudata koskematta lintuun. Tällöin tulee käyttää hengityssuojainta ja kertakäyttökäsineitä. Sairaita ja lintuinfluenssaan kuolleita eläimiä käsiteltäessä on mahdollista, joskin epätodennäköistä, että lintuinfluenssa tarttuu myös ihmiseen. Lintuinfluenssan oireet ihmisellä ovat samat kuin kausi-influenssan oireet.
Ruokavirasto on tiedottanut, että lintuinfluenssaa on todettu myös muun muassa Keski-Pohjanmaan alueella turkistarhoilla. Ruokavirasto on laatinut turkistarhoille ohjeen lintuinfluenssan torjuntaan https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/ruokavirasto-valmistautuu-lintuinfluenssan-torjuntaan-turkiselaintiloilla/. Torjuntatoimiin on syytä ryhtyä myös alueemme turkistarhoilla.
Lintuinfluenssa tarttuu kaikkiin lintuihin. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää suojata kaikki siipikarja ja lemmikkilinnut tartunnalta. Luonnonvaraisten lintujen kontaktit niihin tulee estää. Ulkona pidettävien kanojen aitaukset suositellaan katettavaksi, jotta lintuinfluenssan tarttuminen kanoihin estetään. Siipikarjan ja lemmikkilintujen pitäjien tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, mikäli linnuissa havaitaan influenssan oireita eli sierainvuotoa, yskää, apatiaa, syömättömyyttä sekä kohonnutta kuolleisuutta. Ruokavirasto on suositellut myös siipikarjan ja harrastekanojen sisälläpitoa koko Suomessa https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/lemmikki--ja-harraste-elaimet/uutiset/ruokavirasto-suosittelee-myos-harrastekanojen-sisallapitoa-koko-suomessa--luonnonvaraisissa-linnuissa-on-runsaasti-lintuinfluenssaa/
Metsästyskauden lähestyessä Ruokavirasto suosittelee, ettei vesilintuja metsästettäisi alueilla, joissa on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/lintujen-metsastyskausi-lahenee--miten-huomioida-lintuinfluenssa/.
Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voit ilmoittaa virka-aikana Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa eläinlääkäreille. Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/ajankohtaista-lintuinfluenssasta/
Lintujen joukkosairastumisista ja -kuolemista Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella (Alavieska, Nivala, Sievi ja Ylivieska) voi ilmoittaa:
Alavieska, Kalajoki, Merijärvi ja Ylivieska
puh. (08) 419 5830
Nivala ja Sievi
puh. (08) 419 5831
Lisätietoja antaa:
kunnaneläinlääkäri Petra Aitto-oja, p. 044 419 5814, petra.aitto-oja@ylivieska.fi
kunnaneläinlääkäri Kaija Hannula, p. 044 419 5805, kaija.hannula@ylivieska.fi
Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran uusien tulosten valmistuttua tai aikaisemmin, jos tarvetta ilmenee.
Keski-Pohjanmaalla Ullavanjärvellä on todettu 18.7.2023 lokkien joukkokuolemien syyksi patogeeninen lintuinfluenssa H5N1. Lintuinfluenssa leviää herkästi villilintujen keskuudessa, joten Ylivieskan ympäristöterveydenhuolto katsoo aiheelliseksi tiedottaa asiasta myös Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella
(Alavieska, Nivala, Sievi ja Ylivieska).
Kuolleiden lintujen käsittelyä tulee välttää mahdollisen lintuinfluenssan varalta. Erityisesti tulee huolehtia, että lapset ja lemmikkieläimet eivät pääse käsiksi kuolleisiin lintuihin. Yksittäisen kuolleen linnun voi haudata koskematta lintuun. Tällöin tulee käyttää FFP2 tai FFP3 hengityssuojainta ja kertakäyttökäsineitä. Sairaita ja lintuinfluenssaan kuolleita eläimiä käsitellessä on mahdollista, joskin epätodennäköistä, että lintuinfluenssa tarttuu myös ihmiseen. Lintuinfluenssan oireet ihmisellä ovat samat kuin kausi-influenssan oireet.
Ruokavirasto on vahvistanut 13.7.2023, että Kaustisella on todettu lintuinfluenssaa turkistarhan siniketuissa, joihin se todennäköisesti on levinnyt luonnonlinnuista.
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/turkistarhan-ketuilla-todettu-lintuinfluenssaa/
Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voit ilmoittaa virka-aikana Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa valvontaeläinlääkärille.
Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu
vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.
https://www.ruokavirasto.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/siipikarja/lintuinfluenssa/ajankohtaista-lintuinfluenssasta/ Lintuinfluenssa tarttuu kaikkiin lintuihin. Tässä tilanteessa on erityisen tärkeää suojata kaikki siipikarja ja lemmikkilinnut tartunnalta. Luonnonvaraisten lintujen kontaktit niihin tulee estää. Ulkona pidettävien kanojen aitaukset suositellaan katettavaksi, jotta lintuinfluenssan tarttuminen kanoihin estetään. Siipikarjan ja lemmikkilintujen pitäjien tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, mikäli linnuissa havaitaan influenssan oireita eli sierainvuotoa, yskää, apatiaa, syömättömyyttä sekä kohonnutta kuolleisuutta.
Lintujen joukkosairastumisista ja -kuolemista Ylivieskan ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella (Alavieska, Nivala, Sievi ja
Ylivieska) voi ilmoittaa:
valvontaeläinlääkäri Viivi Niemistö p. 044 419 5806 (21.7.2023 saakka ja 21.8.2023 alkaen)
24.7.- 18.8.2023 kunnaneläinlääkäreille
https://www.ylivieska.fi/asuminen-ja-ymparisto/elainlaakarit-ja-
terveysvalvonta/yhteystiedot-2/
virka-ajan ulkopuolella (klo 16.00-08.00, viikonloppuisin ja pyhinä) päivystävälle
kunnaneläinlääkärille:
Alavieska, Kalajoki, Merijärvi ja Ylivieska
puh. (08) 419 5830
Nivala ja Sievi
puh. (08) 419 5831
Lisätietoja antaa:
valvontaeläinlääkäri Viivi Niemistö, p. 044 419 5806, viivi.niemisto@ylivieska.fi
kunnaneläinlääkäri Petra Aitto-oja, p. 044 419 5814, petra.aitto-oja@ylivieska.fi
Asiasta tiedotetaan jatkossa, jos tarvetta ilmenee.
Alavieskan kunnan ostolaskujärjestelmä vaihtuu ja siinä yhteydessä paperi- ja pdf-laskujen toimitusosoite muuttuu.